İksir , adı üzerinde…

Trabzon Hurması ve Faydaları

Posted on: Kasım 10, 2008

hurmaaa

Halk arasında ‘Cennet Hurması’ olarak da bilinen ve kışın eksi 120 ile 180 derece arasındaki soğukta ayakta kalabilen Trabzon hurmasının kanser başta olmak üzere birçok hastalığı önlediği, cilt güzelliği ve ‘diyet’ açısından önemli bir yere sahip olduğu belirtildi. Birde Adana hurması vardırmış . Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, insan sağlığı açısından çok önemli bir meyve türü olmasına rağmen Trabzon hurmasının üretiminin çok düşük seviyelerde kaldığını belirterek, “Bu meyvenin kıymetini bilmiyoruz” dedi. Trabzon hurmasının anavatanının aslında Çin ve Japonya olduğunu, ülkemizde ise Karadeniz, Hatay ve Antalya civarında yetiştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, bu meyvenin Türkiye’de ilk kez Artvin yöresinde yetiştirilmesi ve o dönemde Trabzon’a bağlı bir bucak olması sebebiyle ‘Trabzon hurması’ denildiğini kaydetti. Bu meyvenin en çok Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirildiğini kaydeden Prof. Dr. Karadeniz, “Bu meyve türü subtropik bir iklim meyvesi olmasına rağmen ülkemizde deniz kenarlarında başarıyla yetiştirilmektedir. Kışın yapraklarını döker ama eksi 120 ile 180 derece arasındaki soğuğa dayanır. Taze ve kurutularak tüketildiği gibi, gıda sanayiinin tatlı, dondurma, marmelat, krema, muhallebi, kek, püre gibi alanlarında kullanılır. Bazı ülkelerde meyveler dondurularak, kurutularak, şişelenerek veya taze olarak pazarlamaktadır.


A vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir. Kalp-damar sistemi hastalıklarının tedavisinde şifalıdır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte, sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda, günümüzde yaygın olarak görülen kanser hastalıklarından korunmada önemli bir yer tutmaktadır. Genel olarak Trabzon hurması zayıflığın giderilmesine, kansızlığa, vitamin eksikliğine, mide-bağırsak hastalıklarına iyi gelmektedir. Bu meyve yenmeye devam edilirse ishali kesmekte, iştahı açmakta, mideyi kuvvetlendirmekte, safranın hararetini gidermekte, mide gastritini önlemekte, bağırsak iltihabını iyileştirmektedir. Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılıp sık sık saçlar yıkanırsa saçlara iyi gelir ve sık sık yüzler yıkanırsa cildi güzelleştirmektedir. Yaprakları ise kaynatılarak elde edilecek su temizlik işlerinde kullanılırsa, deterjan gibi temiz yüzeyler ve eşyalar elde edilmektedir” diye konuştu.
Prof. Dr. Karadeniz, bugün 40’ın üzerindeki ilde ancak 750 bin adet Trabzon hurması ağacı bulunduğunu, bu ağaçlardan sadece 15 bin ton ürün alınabildiğini sözlerine ekledi.
Trabzon Hurması aslında daha çok, Kocayemiş, Kara hurma .cennet hurması ,adlarıyla bilinir. Bol miktarda, Protein, karbonhidratlar, selüloz, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, tanen, potasyum, mağnezyum, A, B1, B2, B3, C vitaminleri.

*Peklik (kabızlık) giderici ve besleyici özelliklere sahiptir.
*İshal, iştahsızlık, gastrit, bağırsak iltihaplarının tedavisinde kullanılabilir.
* Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.

12 Yanıt to "Trabzon Hurması ve Faydaları"

ilk defa sizden öğreniyorum. en kısa zamanda deneyeceğim. faydalı paylaşımınız için teşekkürler.

cennet elmasının çocuklara olan faydası nedir

cennet elması değil bi kere CENNET HURMASI önce ismini öğren ondan sonra faydasını sor:D:D:D

cevap bekliyorum

bahçede nasıl yetiştirebilirim ve çekirdeği ile denesem bir saksıda olurmu trabzzon hurmasını.

saolun faydalarını öğrendim …

bu meyve nin cekirdegi hakkinda bilginiz varmi? ve negibi sifasi vardir? sayet var ise
almanya iklimine uygunmu yetistirmek icin.

herkese mrb.bizde aile olarak 2 yıldır komşunun sayensinde tanıdığımız meyve.inanın yemeye başladıktan sonra bütün sıkıcı hallerimizden kurtulduk.çok faydalarını gördüm.harika meyve rabbim bizlere bahşetmiş

bu arada bilmeyenlere duyurulur ege de gayet de CENNET ELMASI diye bilinir..

ben kasayla alıp yiyorum faydalarını bilmiyordum çok faydalı olduğunu burdan öğrendim tadı dehşet güzel amasya tarafında adına BALÇUKURTMASI’DA denir

egede cennet elması olarak adlandırılır…

365 gün günde 3 öğün hurma yesem genede yemeye devam ederim. hele onları sertken toplayıp iplere astıktan sonra hergün elleyip yumaşamışmı diye bakmak harika bir olay. harika bir meyve.allahıma çok şükür.

Yorum bırakın

Kasım 2008
P S Ç P C C P
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

İnsani Yardım Vakfı

CafCaf Mizah

40 Cartoon 40 Hadith

Hamilelik ve Annelik

Leyal

Dünya Bülteni

İslam Özgürlüktür

RSS Dünya Bülteni

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

RSS AmatöRuh

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

RSS Timeturk

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Blog Stats

  • 1.789.460 hits