İksir , adı üzerinde…

Kımız, sağlık deposu gibi

Posted on: Ekim 24, 2008

atsütü

kaynak: AA-ntvmsnbc

Kısrak sütünden yapılan ve Orta Asya kökenli bir içecek olan kımız, birçok hastalığın doğal ilacı.

BURSA – Tüberkülozdan damar sertliğine, sindirimden solunum yolu rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığın doğal ilacı olan kımız, böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlayarak, sık idrara çıkma sonucu vücuttan toksinlerin atılmasına da yardımcı oluyor

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ekrem Kurdal, Orta Asya Türklerine göre, beşikten mezara herkesin içtiği kımızın, adını Kumane Nehri boyunca yaşayan “Kumans kabilesi”nden aldığını söyledi. Kımızın günümüzde Kırgız, Kazak, Tatar, Özbek, İdil ve Ural Türkleri ile Moğollar ve Sibirya’daki Yakutlar tarafından üretildiğini ifade eden Kurdal, kımızın özellikleri ve çeşitli hastalıkların tedavisindeki olumlu etkilerinin birçok araştırmanın konusu olduğunu belirtti.

Bu nedenle Avrupa’da kısrak yetiştirme çiftliklerinin kurulduğunu ve kımız üretiminin yaygınlaştığını dile getiren Kurdal, kımızın birçok hastalığın doğal ilacı olduğunun çok eski tarihlerden beri bilindiğine dikkati çekti.

kımızz

KIMIZIN TARİHÇESİ
Kımız, kısrak sütünün fermante edilmesiyle elde edilen geleneksel içecek. Orta Asya bozkırlarında yaşayan Başkırt, Kazak, Kırgız, Moğol, Yakut ve Özbek halkları arasında bugün de önemli bir içecektir.

Süt şekerince zengin olan kısrak sütünden îmâl edilen kımız, beyazımsı bir sıvıdır. Çok eski bir târihi vardır. İlk olarak Orta Asya’da Türkistan ve Moğolistan taraflarında yaşayan kavimlerce içilmiştir. Müslümanlıktan önce Türkler arasında yaygın olarak kullanıldığı söylenmektedir. Sarhoş edici olması sebebiyle İslâmiyetin haram kılması, Müslüman Türklerin kımızı terk etmesine sebep oldu.

Kımız, benzeri süt ürünleri gibi, belirli bir mikroorganizma topluluğunun faaliyeti sonucunda meydana gelir. Bu topluluk süt asidi bakterileri (Lactobacillus bulgaricus, streptococcus) ve mayalardan (torula kumys) ibârettir. Bu mikroorganizmalar aşılandıkları sütte süt şekerine etki yaparak asit, alkol ve CO2 çıkarırlar. Açık kaplarda yapıldığı için îmâl sırasında CO2’nin çoğu uçar. Alkol miktârı kefirden çoktur. Asit ikisinde de aynıdır.ayrıca insana güç verici bir etkisi vardır

Kımızda albumin ve kazein parçalanması olur. Pepton miktârı kefirdekinin 10 misli kadardır. Kazein çok ufak parçacıklar hâlindedir. Bunun sebebi iyi ve sık karıştırmadır. Kokusu yayık altını veya ekşi peynir suyunu andırır. Çalkalanınca köpürür.

Kımızın bileşimi, yapıldığı hammaddeye, işleniş şekline göre az çok farklılık gösterir. Laktik asit ve alkol miktârına göre çeşitli tiplerde işlenir. Zayıf, normal ve sert kımızlardaki asit ve alkol durumu şöyledir:

Zayıf kımız tipi, Laktik asit (%) = 0.7, Etil alkol (%) = 1.0

Normal kımız tipi, Laktik asit (%) = 1.1, Etil alkol (%) = 1.8

Sert kımız tipi, Laktik asit (%) = 1.8, Etil alkol (%) = 2.5

Kımız hakkında birçok propaganda yapılmıştır. Bu yüzden bir zamanlar rağbet görmüş, fakat yoğurt rekâbeti karşısında önemini çok yerde kaybetmiştir. Hâlen buna değer veren ülkelerin başında Rusya gelmektedir. Hammadde ihtiyacını karşılamak için çok sayıda hara bulunmakta ve sırf bu iş için yaklaşık 250 bin civârında kısrak yetiştirilmektedir.

kımız

KIMIZIN YARARLARI
Kımızla tedavi hizmeti veren ilk hastanenin 1858 yılında açıldığını, daha sonra senatoryum şeklindeki tedavi merkezlerinin sayısının hızla arttığını anlatan Kurdal, kısrağın, vücuda alınması zorunlu olan C vitaminini sentezleyebilen bir hayvan olduğuna değinerek, şöyle konuştu:
“Vücutlarında C vitamini sentezleyebilen hayvanlar tüberküloza yakalanmazlar ve bu hastalığa karşı bağışıklık maddelerine sahiptirler. Araştırmalar sonucunda tüberküloz etkeninin kısrak sütü yağında gelişmediği ortaya konulmuştur. Bu nedenle kımız, tüberküloz tedavisinde vazgeçilmez bir ilaç olarak yer almaktadır. Tedavi sırasında hastaya kımız verilmesi diğer ilaçların yan etkisini de ortadan kaldırmaktadır. Kımız, sindirim sistemi rahatsızlıklarında etkili bir ilaç olarak belirtilmektedir. Solunum yolu hastalıklarında kımızla tedavinin balgamı ortadan kaldırdığı, iştahın açılmasında etkili olduğu, hastanın kilo alarak sağlık durumunun düzeldiği bildirilmektedir. Kronik hepatit hastalıklarında kımızın iyileştirici etksi saptanmıştır. Kımız, damar sertliğine engel olan maddelerce zengin olduğundan kalp-damar hastalıklarının tedavisinde de kullanılabilen bir ilaçtır. Tüm organizma üzerinde tedavi edici özellikle sahip olan kımız, bağ dokusunda da olumlu etki göstererek yaraların kısa zamanda iyileşmesini ve kemiklerin kaynaşmasını sağlamaktadır.”

Kımızın böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlayarak, sık idrara çıkma sonucu vücuttan toksinlerin atılmasına da yardımcı olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ekrem Kurdal, “Kımız, Orta Asya Türkleri tarafından yıllardan beri üretilmekte ve sevilerek tüketilmektedir. Türkiye’de Doğu Türkistan’dan gelen bir Kazak Türk’ü, İzmir bir kımız üretme çiftliği kurarak Türkiye’de bir ilke imza atmıştır. Böylece ülkemizde de kımızın üretilmesi ve tüketilmesi konusunda çalışmalara başlanmıştır” dedi.

1 Response to "Kımız, sağlık deposu gibi"

kımız sütü satın almak istiyorum babam kanser hastası izmirde oturuyorum

Yorum bırakın

Ekim 2008
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

İnsani Yardım Vakfı

CafCaf Mizah

40 Cartoon 40 Hadith

Hamilelik ve Annelik

Leyal

Dünya Bülteni

İslam Özgürlüktür

RSS Dünya Bülteni

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

RSS AmatöRuh

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

RSS Timeturk

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Blog Stats

  • 1.789.461 hits