İksir , adı üzerinde…

Hangi Sebze Hangi Mevsimde Yenir?

Posted on: Şubat 18, 2009

Günümüzde tarım ve teknolojide yaşanan gelişmeler sayesinde hemen her mevsimde bütün sebze ve meyvelere ulaşma imkanımız var. Ancak bu sağlıklı bir beslenme şekli mi?


Yüzlerce yıl önce İbn-i Sina: sebze ve meyveyi mevsiminde yiyin, şeklinde bir öneride bulunmuş. Bunun önemi, ürünlerin doğallığının değeri günümüzde yeni – yeniden keşfedilir.

Peki… sebzelerin doğal olarak yetiştiği aylar hangisi ve hangi mevsimde ne yemeliyiz?

SEBZELER

BAMYA: Haziran – Temmuz – Ağustos
BARBUNYA: Nisan – Mayıs – Haziran
BEYAZ LAHANA: Kasım – Aralık – Ocak – Şubat
BEZELYE: Nisan Mayıs – Haziran
BROKOLİ: Ocak – Şubat – Mart
CARLİSTON BİBER ve DOLMALIK BİBER: Haziran – Temmuz – Ağustos – Eylül
DEREOTU: yılın her mevsimi
DOMATES: Haziran – Temmuz – Ağustos – Eylül – ekim – Kasım
HAVUC: Eylül – Ekim – Kasım – Aralık – Ocak – Şubat – Mart
İÇ BAKLA: Nisan – Mayıs – Haziran
ISPANAK: Kasım – Aralık – Ocak – Şubat – Mart
KARNABAHAR: Kasım – Aralık – Ocak – Şubat – Mart
KEREVİZ: Kasım – Aralık – Ocak – Şubat
KIRMIZI LAHANA: Kasım – Aralık – Ocak – Şubat
KIRMIZI SALÇALIK BİBER: Ağustos – Eylül – Ekim
KURU SOGAN: Yılın her mevsimi
MADIMAK: Mayıs
MANTAR: Eylül – Ekim
MAYDANOZ: yılın her mevsimi
MARUL: Nisan – Mayıs – Haziran
PATATES: yılın her mevsimi
PATLICAN: Haziran – Temmuz – Ağustos – Eylül – Ekim – Kasım
PIRASA: Kasım – Aralık – Ocak – Şubat – Mart
SALATALIK: Mayıs – Haziran – Temmuz – Ağustos – Eylül – Ekim
SEMİZOTU: Nisan – Mayıs – Haziran
SİVRİ BİBER: Haziran – Temmuz – Ağustos – Eylül – Ekim
TAZE FASULYE: Mayıs – Haziran – Temmuz – Ağustos – Eylül
TAZE YEŞİL KABAK: Kasım – Aralık – Ocak – Şubat – Mart
TURP: Ocak – Şubat – Mart

MEYVELER: Ağaçta büyüyen meyveler için yukarıdaki durum söz konusu değil ama bunların da depolanma suresi boyunca kullanılan ilaçların zararını en aza indirmek için yıkama işleminde titiz davranmak gerektiği belirtiliyor. Çilek üretimi farklı olduğu için belirtmek gerekir:

ÇİLEK: Mayıs – Haziran

Aylara Göre Beslenme Şekli

OCAK:
Sebze ve et suyu ile hazırlanmış çorbaları sofranızdan eksik etmeyin. Hareketsiz gecen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sistemini düzenler. Soğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en çok tüketilmesi gereken besinlerden.

ŞUBAT: Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, Brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık yiyin. Bol betakaroten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek veya havuç suyu hazırlayın.

MART: Mart, yaza hazırlık ayıdır. Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır. Mart, ayni zamanda ilkbahara geçiş ayıdır. Bu nedenle hafif bir o kadar da direnç verici besinleri tüketmeye özen göstermek gerekir. Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmeli.

NİSAN: Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanı. Bu aylarda et olarak kuzu etini tercih edin. Sutlu hafif tatlılar pişirin. Sabah kahvaltısında ve geceleri yatmadan önce bir bardak sut için. Hafif ama sağlıklı beslenerek ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.

MAYIS: Çilek kısa omurlu bir meyve. içeriğindeki zengin vitamin (özellikle C vitamini) ve mineraller sayesinde ani enerji verip, geçiş mevsiminde ortaya çıkan yorgunluk belirtilerini giderir.

HAZİRAN: Kısa omurlu dut ve kirazı bu ayda bol bol tüketin. Her ikisi de zengin vitamin ve mineral kaynağı.

TEMMUZ: Semizotu, balıktan sonra en çok omega – 3 içeren sebze. Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega – 3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karsı etkili.

AĞUSTOS: Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanı. Meyveleri bol yiyin. Bunun yanı sıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlük öğünlerinize paylaştırın.

EYLÜL: Eylül, kışa hazırlık ayıdır. Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekir. Bol balık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklı beslenin. Mürdüm erik ve fındığı hergün belli bir miktar tüketmeye özen gösterin.

EKİM: Ekim ayı omega – 3 içerikli cevizin tam zamanı. Cevizi bu aylarda bol bol tüketin. Ayrıca mantarlı nefis yemekler pişirebilirsiniz. Mantar, balık, et ve sebzelere çok yakışır. Mantarı ızgarada üzerine peynir serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz.

KASIM: Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın. Çorbası, tatlısı ve pastası ile nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz . Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz. içerdiği bol betakaroten sayesinde kansere karşı etkili bir sebze.

ARALIK: Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenin. Portakal veya greyfurt suyu için. Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz,elma ve kuruyemişleri bol tüketin.

Aylara göre beslenme

Reklamlar

1 Response to "Hangi Sebze Hangi Mevsimde Yenir?"

ii bişey :Dsie

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Şubat 2009
P S Ç P C C P
« Oca   Mar »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

İnsani Yardım Vakfı

CafCaf Mizah

40 Cartoon 40 Hadith

Hamilelik ve Annelik

Leyal

Dünya Bülteni

İslam Özgürlüktür

RSS Girift

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

RSS Dünya Bülteni

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

RSS AmatöRuh

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

RSS Timeturk

  • Elveda Ey Şehr-i Ramazan
    Ümraniye Belediyesi, kurduğu iftar ve sahur sofraları ile düzenlediği Ramazan etkinlikleri kapsamında İlçedeki vatandaşların bu yıl da eski Ramazanları aratmayan huzur dolu bir Ramazan geçirmesini sağladı.
  • İçişleri Bakanı Soylu: (1)
    'Hem savunulması zor hem her türlü musibetin başa bela edilmek istendiği bir coğrafyadayız ama Cenab-ı Allah biliyor ki o kadar bereketli, rahmetli ve o kadar da güzel bir coğrafyadayız'- 'Biz burada oruçlarımızı açıyoruz ama evlatlarımız Siirt Pervari'de Herekol dediğimiz bölgede 5 teröristi etkisiz hale getirdiklerini bana söylediler […]
  • Özbekistan'da 2 ton uyuşturucu yakılarak imha edildi
  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünal:
    'Bu millet 15 Temmuz gecesi hayatını ortaya koyan Tayyip Erdoğan'ı da biliyor, kontrollü bir şekilde tankların önünden kaçan Kemal Kılıçdaroğlu'nun da kim olduğunu çok iyi biliyor'- 'Şimdi bunlar yürüyorlar ya. Siz bunların hiçbir gün olsun bu millet için yürüdüklerini gördünüz mü? Bu milletin derdi için tasası için bunların hiç herh […]
  • 'Fikir üreten, Türkiye'ye katkı veren muhalefet istiyoruz'
    Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 'Durmadan Türkiye'nin önünü kesecek, şimdiden ekonomik sıkıntıları yabancılara mesaj verecek muhalefet yerine
  • ‘Bilinçli Okuma Atölyesi’ 2. Yılını tamamladı
    Başakşehir Belediyesi tarafından Yazar Semra Bilici önderliğinde 2 yıldır liseli öğrencilerin katılımı ile gerçekleşen ‘Bilinçli Okuma Atölyesi’ 2016-2017 dönemini tamamladı. Dönem sonu programında öğrenciler, yıl boyunca okudukları kitapların kritiklerini yaptı.
  • Kızılay'dan bayram sevinci
    Türk Kızılayı İstanbul Şubesi, İstanbul’daki yetim, öksüz ve şehit çocukları için hazırladığı bayramlıklarla çocukların bayram mutluluğuna mutluluk kattı.
  • Adana'da silahlı kavga: 6 yaralı
    Merkez Yüreğir ilçesinde iki grup arasında çıkan silahlı kavgada 6 kişi yaralandı
  • Erdoğan, 'Kardeşlik Sofrası İftarı'na katıldı
    Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)- 'Suriye'de şu anda devam eden olumsuz gelişmelerin, yarın, bir gün eğer sınırlarımıza bir tehdit oluşturması, böyle bir vakayla karşı karşıya kalırsak bütün dünya şunu bilsin; bizler Fırat Kalkanı'nda ne yaptıysak aynını orada yapacağız. Bunu herkes bilsin'- 'Ne yazık ki stratejik ortaklarımız, terör örgüt […]
  • Ziyafet Sofralarından En Az Kaloriyle Kalkmanın İpuçları!
    Açlık ve susuzlukla midemizin dinlendiği Ramazan ayının sonuna geldik. Kontrollü ve dengeli beslendiyseniz bu dönemi herhangi bir sağlık problemi yaşamadan atlatmış olabilirsiniz; ancak ziyafet sofralarına dönüşen bayram sofrasına karşı da aynı iradeyi göstermeniz gerekiyor desek…

Blog Stats

  • 1,737,833 hits
%d blogcu bunu beğendi: