İksir , adı üzerinde…

Kurban Etleri ve Tüketimi

Posted on: Aralık 6, 2008

kavurma
Etler hemen kesildiğinde yenilmemesi uyarısı yapan Aydın, etler buzdolabında 24 -48 saat bekletildikten sonra tüketilmesini önerdi.

Gıda Mühendisi Mustafa Aydın, et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda, bayramın coşkusuna gölge düşürmemek için yemeklere dikkat etmek gerektiğini söyledi. Aydın, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide-bağırsak ve şeker hastası olan vatandaşların kurban eti tüketirken daha titiz hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Taze kesilmiş hayvan etinin, dayanıksız, aroma ve lezzeti az kauçuk benzeri kıvamda ve zor çiğnenebilir yapışkan yapıda olduğuna dikkat çeken Aydın, “Etler yeni kesildiğinde ‘ölüm katılığı’ adı verilen sertlikte olur. Hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle, özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli. Etler, buzdolabında 24- 48 saat beklettikten sonra uygun yöntem kullanılarak pişirildikten sonra tüketilmeli. Çünkü, bekleme sürecinde etin içinde bulunan enzimler, kendi kendini bir anlamda sindirerek tüketime hazır hale gelmesini sağlar” diye konuştu.

KURBAN ETLERİNİN SAKLANMASI

Kurban etlerinin bir anda tüketilemeyeceğini ifade eden Aydın, et kesilip ihtiyaca göre doğranarak daha sonra tüketim için buzdolabı poşetine konulması gerektiğini kaydetti.

0- 2 C°’de 3 -5 gün, buzlukta 2 hafta, -18 C°’de ise 3 ay saklanabileceğini söyledi. Etin potansiyel riskli, yani kolay bozulabilme riski taşıyan bir besin olduğu uyarısında bulunan Aydın, özellikle de büyük miktarlar halinde buzdolabına kaldırılan etlerin, buzu çözülmesi için dondurucudan dolabın içine alınması, buzdolabındaki sebzeliğin üzerinde bulunan alt bölmede çözülmesi için bekletilmesi ve buzu çözülen etlerin asla tekrar dondurulmaması gerektiğinin altını çizdi.

KURBAN ETLERİNİN PİŞİRİLMESİ

Kurban etlerinin çiğ veya az pişmiş halde tüketilmesinin bağırsaklarda mikroorganizmaların ve çeşitli parazitlerin oluşmasına neden olabileceğini vurgulayan Aydın, bu nedenle tüm bireylerin, (düşüğe sebep olma ihtimali olabileceğinden) özellikle hamile, yaşlı ve çocukların çiğ veya az pişmiş etleri yemelerinin sakıncalı olduğunu dile getirdi.

Daha çok ızgara, fırınlama, buğulama ve haşlama gibi yöntemlerin tercih edilmesini tavsiye eden Aydın, “Çok yüksek ısıda çok uzun süre pişirmekten, kavurmalardan ve kızartmalardan kaçınılmalıdır. Etli yemeklere yağ eklenmemeli, etin kendi yağı ile pişirmeyi tercih etmelidir. Ayrıca kuyruk yağı, iç yağı veya tereyağı et yemeklerinde kullanılmamalıdır.” dedi. (CİHAN)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

Aralık 2008
P S Ç P C C P
« Kas   Oca »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

İnsani Yardım Vakfı

CafCaf Mizah

40 Cartoon 40 Hadith

Hamilelik ve Annelik

Leyal

Dünya Bülteni

İslam Özgürlüktür

RSS Girift

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

RSS Dünya Bülteni

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

RSS AmatöRuh

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

RSS Timeturk

Blog Stats

  • 1,701,620 hits
%d blogcu bunu beğendi: