İksir , adı üzerinde…

Etlerin Bölümleri Hakkında

Posted on: Kasım 16, 2008

inek

etler

oo

Kurban Bayramı geliyor , etin bölümleri nerde kullanılır nasıl kullanılır bilinmesi gerekir.

Biftek
Hayvanın diz ekleminin üst kısmıdır. Alt kısmına incik denir. Buttan, böbreğin altından çıkar, etin en kıymetli yeridir, sinir ve yağ hemen hemen hiç yoktur.

Antrekot
Hayvanın kol kısmından elde edilir. Birinci kalite biftektir. Mangal türü tüketime uygundur. Bahçe ya da balkonlarda barbekü yapmayı seven tüketiciler tercih eder.

Nuar
Budun farklı bir parçasıdır, bacaktan karına doğru olan kısmı, sinir ve yağ yoktur. Halk arasında rosto olarak da isimlendirilen birinci kalite ettir. Nuar, yağsız tercih edenlerin severek tükettikleri ve tek başına pişirildiğğinde de son derece lezzetli olan bir et cinsidir. Haşlanır ve ROSTO yapılır.

Kontrnuar
Nuarın komşusudur. Salçalık biftek olarak tüketilebilecek en ideal bölümdür. Teflon tava ya da ızgarada pişirildiğinde sert olacağı için sulu pişirilmemilidir. Sosla pişirilen biftek yemekleri için tercih edilmelidir.

Tranç
Tas kebap yapmak için çok uygundur. Kalça kemiğinin üst kısmından elde edilir.

Döş
Göğüs etidir. Çok yumuşaktır. Spesifik bir tüketim şekli yoktur. Genelde kıyma grubu ve yağlı kuşbaşı için kullanılır.

Pençata
Karın boşluğuna denir. Kıyma yapılır.

Kontrfile
Butta kalan kuyruk sokumu tarafı, birinci kalite ızgaralık biftek elde edilen bölümdür. Çöp şiş yapımı için tercih edilir. Kuşbaşı doğranarak da kullanılabilir. Bir alt adale grubunu da dahil ederek, kemikli şekliyle hazırlandığında “T-bone” adı verilen özel sunum biçimi ortaya çıkar. İstanbul’da özellikle bazı et lokantaları bu ürünü tercih etmektedirler.

Bonfile
Birinci kalite bifteklik ettir. Teflon tava ya da ızgarada, standart pişirme yöntemi ile tüketilir. Alternatif kullanım biçimleri fondü ve böfstrogonof şekliyledir.

Pöçük
Halk arasında “kuyruk” olarak adlandırılır ve genellikle haşlama yapılır. Özellikle gelir durumu iyi olmayanlar tarafından et niyetine tüketilir.

Sokum
Izgara biftek çıkartılan bölümdür. Şiş ve tas kebabı için iyi kalitede et verir.

Yumurta
Salçalı biftek olarak tüketilir. Soslu ve salçalı hazırlanan dana sote ve tas kebabı için idealdir.

Gerdan
Genellikle kıyma çeşitleri, dana sote, tas kebabı bu bölümlerden hazırlanır.

Kuzu Gerdan
Haşlama olur, kemiklidir.

Kuzu Kol
Kemiklidir. Fırında dilimlenirse kapama olur.

Kuzu İncik
Kuzunun diz ve dirsek eklemi altıdır. Birinci kalitede haşlamalık parça verir.

Dana İncik
Dana incik, özellikle sonbahar ve kış aylarında tüketimi artan, haşlama türü ettir.

Dana Kaburga
Izgara kaburga olarak tüketilir. Ayrıca Anadolu’da sıklıkla kullanılan “çoban kavurma” ve kuşbaşı buradan hazırlanır. Yemeklik kıymanın hazırlanması için ideal ürün grubudur. İmalat içinde “jambon”da buradan hazırlanır.

Pirzola
Kuzunun sırtı (antrkot, bonfile) olarak tanımlanan bölümlerinden elde edilir.
Kıyma yapılır hele dana ile karıştırılırsa çok iyi köfte olur.

Dana Pirzola
Antrikot (Entrecotes) bölümünden hazırlanan ettir. Tüketiciye kemikle birlikte satılır.

Şiş
Buttan hazırlanır.

Fileto
Bifteğin çeşitli aşamalardan geçirilmesi ile işlenerek dilimlenmesi. Türk mutfağında pek uygulanmaz.

Baget
Ülkemizde pek tanınmayan ancak Fransız ve Avrupa mutfaklarında çoğunlukla aranan bir biftek grubudur.

Puli
Haşlamalık bir parçadır. Sulu ve tirit şekliyle tüketilir.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

Kasım 2008
P S Ç P C C P
« Eki   Ara »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

İnsani Yardım Vakfı

CafCaf Mizah

40 Cartoon 40 Hadith

Hamilelik ve Annelik

Leyal

Dünya Bülteni

İslam Özgürlüktür

RSS Girift

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

RSS Dünya Bülteni

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

RSS AmatöRuh

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

RSS Timeturk

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Blog Stats

  • 1.781.580 hits
Reklamlar
%d blogcu bunu beğendi: